HOME
MAGAZIN
 ONLINE
CONTACT
REPARATII TURBOSUFLANTE
DESPRE NOI

Aparitia turbosuflantelor

Istoria turbosuflantelor

Reparatii-turbosuflanteImediat cum auziti cuvantul turbosuflanta faceti o asociatie cu motoarele diesel. Prima turbosuflanta a fost proiectata de Alfred Buchi, inginerul sef a centrului de cercetare Sulzer Brothers (Elvetia) in perioada 1909-1912. Peste trei ani Buchi a propus primul ptrototip al motorului diesel cu turbina. Motorul nu a fost acceptat de asociatia de ingineri.
turbosuflanta avion
Gigantul General Electric a fost unul din primii care a experimentat motorul turbo a lui Buchi, inventand o tehnologie proprie a turbosuflantei sub conducerea doctorului Sanford Moss. Echipa lui Moss a fost reponsabila pentru cercetare in domeniul turbosuflantelor in compania General Electric, care a reusit in februarie 1920 sa ridice la o altitudine record 10 000 biplanul LaPere. Aceasta demonstratie a atras atentia inginerilor din toata lumea.


motor cu turbosuflantaIn anul 1924 in cadrul fortelor armate din franta au fost doua escadrile de avioane dotate cu motoare turbodiesel. In anul urmator in germania fortele armate au acceptat doua corabii cu motoare supraalimentate cu turbosuflante. In Anglia inginerii din aviatie au refuzat motoarele dotate cu turbosuflante in schimb flota au acceptat doua motoare dotate cu turbocompresor. In Rusia a fost pus un motor dotat cu turbosuflanta pe un submarin. Turbocompresorul a fost facut in Elvetia. Japonia a motat un motor dotat cu turbosuflanta la o centrala electrica din China. In sfarsit inventia inginerului Buchi a primit respectul binemeritat.

turbosuflanta avion
In al doilea razboi mondial tehnologia turbosuflantelor a atins apogeul sau. In SUA au fost echipate cu turbosuflante toate motoarele de pe locomotive si au mutat accentul pe aviatie. Cinci din cele mai cunostute marci de avioane de pe timpul ala au fost echipate cu motoare turbo. Turbosuflanta le permitea sa zboare la o altitudine mai mare si sa prinda viteze mai mari. In perioada 1940-1945 in SUA au fost facute cele mai multe turbosuflante si si motoare turbo. La fel s-au deschis si un atelier mare pentru reparatii turbosuflante. In 1952 in statele unite au fost folosite 20 000 de motoare diesel si gaz cu turbosuflante.

In toata lumea unde motoarele echipare cu turbocompresor au dat clasa motoarelor obisnuite, pentru ca puteau ca duca greutati mai mari si sa functioneze mai rapid, deci au devenit si econome. In anii urmatori echiparea motoarelor cu turbosuflanta s-a produs intr-un ritm tot mai acelerat. La fel a crescut si numarul serviceurilor care ofera servicii de reparatii turbosuflante. In curand toate tipurile de transport au fost echipate cu turbosuflante, de la tractoare pana la masini de curse. In anul '70 cand a fost criza petroliera automobilele echipate cu turbosuflante au devenit foarte populare.

turbo utilaj
Astazi turbosuflantele se folosc in aer, apa si uscat. Turbocompresorul impune avioanele cu motor diesel sa zboare mai sus, pompele sa pompeze mai multa apa si generatoarele sa faca mai mult energie. Turbosuflanta permite camioanelor ca care greutati mai mari, corabiile si trenurile pot parcurge distante mai mari cu un consum de carburant mai mic. La fel a crescut si numarul atelierelor care ofera servicii de reparatii turbosuflante.

Cartridge Turbo
Catalog turbosuflante